Gazimağusa’da mevcut kanalizasyon şebekesinin iyileştirilmesi için Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan Mağusa Kanalizasyon Şebekesi İyileştirme Çalışmaları’nın açılışı 1 Temmuz Perşembe günü Ekor çemberindeki 3 numaralı pompa istasyonunda düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Gazimağusa’da 2009 yılında yapımına başlanan ve sistemdeki sorunlar nedeniyle sağlıklı çalışmayan Kanalizasyon Şebekesi’nin tamiratı için şebekedeki boruların yüzde 70’i yenilenmesi gerekirken, yüzde 30’unun ise tamiratı yapılacak. Proje kapsamında ayrıca, evlere giden hat bağlantıları yenilenecek, pompa istasyonları onarılacak ve iyileştirilecek. Yaklaşık iki yıl sürmesi beklenen proje Çeltikçioğlu İnşaat Sanayi ve Ticaret LTD. Şti, Arıkan İnşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş ve MBF Yapı İnşaat Ticaret A.Ş’nin oluşturduğu konsorsiyum tarafından  20 milyon 500 bin 842 Euro’luk maliyetle hayata geçirilecek.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter yaptığı konuşmada, Mağusa Kanalizasyon Sistemi’nin AB finansmanıyla 2009 yılında inşa edilmeye başladığını ancak, ardından yaşanan çeşitli sıkıntılardan dolayı tamamlanamadığını ifade ederek, “2013 yılında inşaat işlerinin durmasıyla Belediyemiz tarafından mecburen devralınan kanalizasyon sisteminde, bugüne kadar büyük sıkıntılar, koku problemi, tıkanıklıklar ve taşmalar yaşanmıştır, sistem bu sıkıntılarla işletilmiş ve idame ettirilmiştir.” dedi.

 

“AB’nin Mağusa halkına verdiği söz Mağusa’nın çağdaş ve modern bir atık su toplama sistemine kavuşmasıydı.” diyen Başkan İsmail Arter, bu hedefe uygun olarak, göreve geldiği günden itibaren Belediye ve Avrupa Komisyonu olarak beraber çalıştıklarını ve tamirat projesiyle ilgili tüm teknik ve idari işlemleri tamamladıklarını, yüklenici firmanın yapacağı hazırlıklar neticesinde birkaç ay içerisinde tamirat işlerinin başlayacağını Gazimağusa halkına duyurmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

“Umarım geçmişte yaşanan sıkıntılar bu projede tekrarlanmayacak ve tamirat projesinin sonucunda şehrimiz modern bir atık su toplama sistemine kavuşacak.” diye konuşan Başkan İsmail Arter,  Belediyenin teknik ekibinin atık su arıtma sisteminin büyütülmesi ve arıtılmış suyun tarımda kullanılması ile ilgili olarak proje çalışmalarına devam ettiğini, hedeflerinin, Mağusa’daki atık su sorununu ortadan kaldırmak ve arıtılmış suların tarımda kullanılmasına imkan sağlamak olduğunu belirtti. “Umarım, Avrupa Birliği’nin desteğiyle bu hedefe ulaşacağız.” diyen Başkan İsmail Arter, Avrupa Komisyonu’na Mağusa halkına verdiği destek için teşekkür etti.

Avrupa Komisyonu Reform Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı ve Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Kjartan Björnsson konuşmasında,  kanalizasyon sisteminin yapımının pek çok sorun sebebiyle sekteye uğradığını ve uzun bir süre boyunca sürüncemede kaldığını, Mağusa şehrinin yıllarca bütünüyle faal durumda olan bir kanalizasyon şebekesine sahip olmamasından derin bir üzüntü duyduğunu ifade ederek, “bugün neyin yanlış gittiğinin ayrıntılarına girmek ya da birilerini suçlamak arzusunda değilim. Bunun yerine, vurgulamam gereken asıl nokta, Avrupa Komisyonu’nun bütün zorluklara rağmen, projenin başarılı bir şekilde tamamlanması ve Mağusa sakinlerinin modern ve faal bir kanalizasyon sistemine sahip olması konusunda kararlılığını devam ettirmiş olmasıdır.” dedi.

Mevcut kanalizasyon şebekesini elden geçirecek ve şebekenin verimli çalışmasına engel olan çeşitli kusurların onarımını sağlayacak projenin başladığını, şebekedeki boruların yaklaşık %70’inin sökülerek yerlerine yenilerinin döşeneceğini, kalan %30’un ise tamir edileceğini, evlere giden hat bağlantılarının yenileneceğini, pompa istasyonlarının iyileştirileceğini aktaran Björnsson, yaklaşık iki yıl sürmesi beklenen bu projenin sonunda Mağusa’nın Avrupa standartlarını bütünüyle karşılayan işlevsel bir kanalizasyon sistemine sahip olacağını söyledi.

Kjartan Björnsson, konsorsiyuma liderlik eden Çeltikçioğlu İnşaat Direktörü Adnan Çeltikçioğlu ile Murat Dağ’ı ve denetim firması GITEC’i temsilen  Gürhan Garabli ve  Mehmet Özbilen ile yakın bir çalışma gerçekleştireceklerini, Ayrıca Başkan İsmail Arter’i ve çalışma arkadaşları Atila Aypar ve Doğuç Veysioğlu’nu yeniden görmekten memnuniyet duyduğunu, Lefkoşa’daki AB Program Destek Ofisi’nden çalışma arkadaşları Alain Joaris, Virve Vimpari ve Laura Carpino çalışmaları yakından takip edeceğini söyledi.

Çeltikçioğlu İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Direktörü Adnan Çeltikçioğlu ise, bu son derece önemli projede yüklenici olarak yer almaktan gurur duyduğunu ifade ederek, üç uluslararası inşaat şirketinden oluşan “Çeltikçioğlu, MBF ve Arıkan” ortaklığının lider şirketinin sahibi olduğunu, birçok ülkede alt yapı alanında önemli tecrübeye sahip olduklarını söyledi. Başta büyük şehirlerin ve turistik bölgelerin derin kazı gerektiren, kazı koruma sistemleri uygulanan ve bazıları yoğun trafik yükü altında gerçekleştirilen kanalizasyon sistemleri olmak üzere, çok sayıda son derece önemli ve zorlu alt yapı projesini başarıyla tamamladıklarını ifade eden Çeltikçioğlu, şirketlerinin kanalizasyon şebekeleri, su şebekeleri, nakil hatları, pompa istasyonları, arıtma tesisleri, su altı boru hatları, deniz deşarj projeleri gibi birçok alanda inşaat tecrübesine sahip olduğunu söyledi.

ortaklığın lideri konumundaki Çeltikçioğlu firması bugüne kadar tek başına toplam uzunluğu 3.5 milyon metreden fazla boru döşeme çalışması yaptığını, son olarak ise Avrupa Komisyonu’nun “Yeni Kuzey Lefkoşa Ana Taşıyıcı Kanalizasyon Hattı” Projesini tamamlamak üzere olduklarını söyledi.

31 km’lik kanalizasyon hattı borusu, 14 km’lik kanalizasyon ev bağlantı boruları ve 612 adet kontrol bacasının yenileneceğini, çalışmaların mevcut kanalizasyon sisteminin işleyişi durdurulmadan yapılacağını, eski kanalizasyon şebekesinde 29 noktada tamirat gerçekleştireceklerini ifade eden Çeltikçioğlu, 7 adet eski pompa istasyonunun rehabilite edileceğini, Sözleşme süresinin 810 gün olduğunu ve buna ek 365 günlük kusur sorumluluk süresi olduğunu aktardı. Çeltikçioğlu, ilk 3 aylık sürenin mevcut kanalizasyon sisteminin incelenmesine yönelik çalışmalara ayrıldığını amaçlarının sözleşmede yer alan süreden önce çalışmaları tamamlamak olduğunu söyledi.

Çevre ve insan sağlığı konusunda son derece dikkatli olacaklarını da anlatan Çeltikçioğlu, çalışmaların Mühendis, İşveren ve Mağusa Belediyesi’ni tatmin edecek biçimde ve zamanında tamamlanacağını, Avrupa Komisyonu’na, özellikle de Yapısal Reform Desteği Genel Müdürlüğü’ne (DG REFORM) teşekkürler etti.

Çeltikçioğlu, Mağusa şehrinin kanalizasyon sisteminin yakında tam olarak işlevsel hale geleceğinden ve tadilat çalışması tamamlandıktan sonra şehir sakinlerinin bu konudan artık muzdarip olmayacakları konusunda Başkan İsmail Arter’in emin olmasını isteyerek, şehir sakinlerinin bir miktar sabrını rica ettiklerini, ekiplerin sokaklarda son derece dikkatli ve hassas davranarak günlük hayatta halkı en asgari seviyede rahatsız edeceklerinin bilinmesini istedi.